Składniki:
Ciasto: 200 g mąki pszennej; 2 żółtka; 50 g mąki krupczatki;
1 łyżka cukru pudru; 150 g zimnego masła ekstra;
2 łyżki zimnej wody. Masa serowa:
350 g Twarogu Garwolińskiego tłustego; 2 jajka; 125 ml śmietanki 30%;
2 łyżki budyniu śmietankowego; 90 g cukru pudru. Dodatkowo: tłuszcz do formy;
6 gruszek; sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Masło kroimy w kawałki, dodajemy mąkę, cukier puder, żółtka i 2 łyżki zimnej wody.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiego ciasta. Uzyskane ciasto
mrozimy przez 15 minut, a następnie kładziemy między 2 arkusze pergaminu,
rozwałkowujemy na koło (średnica ok. 28 cm). Wylepiamy nim natłuszczoną formę
o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C,
a następnie studzimy. Twaróg mielimy dwa razy, a następnie miksujemy z jajkami,
śmietanką 30%, cukrem pudrem i budyniem. Otrzymaną masę wylewamy na ostudzone
wcześniej ciasto. Gruszki myjemy i osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne,
a miąższ kroimy w ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na masie serowej.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Odstawiamy do ostudzenia.