Składniki:
200 g cukru pudru; 1 łyżka soku z cytryny; ok. 50 g startych
migdałów; 50 g gorzkiej czekolady; 1 łyżka masła; mleko 2%;
8 jajek; 1½ szklanki cukru; 1½ szklanki oleju; sól; 2 szklanki
Maślanki Garwolińskiej naturalnej; 4 szklanki mąki;
3 łyżeczki proszku do pieczenia; 500 g borówek.
Przygotowanie:
Żółtka zmiksować z ½ cukru. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i miksując,
dolewać maślankę, a następnie olej. Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli, po czym
dosypać resztę cukru. Otrzymaną pianę dodawać do ciasta porcjami, delikatnie mieszając.
Na koniec dołożyć borówki i całość wymieszać. Masę przełożyć do wyścielonej
pergaminem blachy (30 cm x 40 cm). Ciasto piec przez 50-60 minut w temperaturze
175°C. Po upieczeniu ostudzić i przygotować polewy. Cukier puder utrzeć z sokiem
z cytryny, dolewając stopniowo odrobinę gorącej wody. Następnie polać ostudzone
ciasto i posypać je migdałami. Czekoladę z masłem i odrobiną mleka rozpuścić w kąpieli
wodnej i również polać nią ciasto, ozdabiając je w ten sposób dowolnym wzorem.