Składniki:
3 szklanki mąki; 1½ szklanki mleka 2%;
300 g Twarogu Garwolińskiego półtłustego;
½ szklanki cukru; 2 jajka; 1 łyżka masła ekstra; 2 łyżki oleju;
syrop klonowy; ulubione owoce.
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy mleko i miksujemy na gładką masę. Następnie
dodajemy cukier i pokruszony Twaróg Garwoliński. Ponownie całość mieszamy. Miksując,
dosypujemy mąkę (ciasto powinno być gęste). Na dużej patelni rozgrzewamy masło
z olejem. Za pomocą łyżki nakładamy porcje masy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem
polewamy syropem klonowym, dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem.