Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej;
300 g Twarogu Garwolińskiego półtłustego; 3 łyżki cukru;
1/3 szklanki letniego mleka 2%;
1 łyżka masła ekstra; 30 g świeżych drożdży;
2 jajka; 1 żółtko.
Dodatkowo: olej do smażenia; cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2-3 łyżkami
mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15
minut. Twaróg zmielić, masło roztopić i ostudzić. Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem
z resztą cukru na jasną puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione
masło do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę i zaczyn, wyrobić
na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją
objętość (ok. godziny). Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki, smażyć na oleju
z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem. I gotowe. Smacznego!!!