Składniki:
1 paczka (330 g) herbatników Petit Beurre; 5 płaskich łyżek kakao;
1 kostka (200 g) masła ekstra; 500 ml śmietanki 36%
(odlewamy ok. 5 łyżek do rozpuszczenia polewy); 5 białych czekolad;
8 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 kg Twarogu Garwolińskiego tłustego.
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy (wałkiem na stolnicy), mieszamy z kakao i masłem ekstra.
Ugniecione ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na spód w dwie małe tortownice.
Pieczemy w temp. ok. 170°C przez 10 min, odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę 36% mocno
rozgrzewamy w małym garnku i zestawiamy z ognia. Dodajemy trzy białe czekolady i mieszamy
do rozpuszczenia, odstawiamy do ostudzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie. Z sześciu żółtek, dwóch
całych jajek i cukru trzepiemy kogiel mogiel i dodajemy ostudzoną śmietankę i twaróg. Wylewamy
do tortownic. Tortownice wstawiamy do blachy na ciasto. Blachę zalewamy do połowy wysokości
tortownicy zimną wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej w temp. ok. 170°C przez 45 min. Po upieczeniu
wyciągamy z wody do ostudzenia. Po ostudzeniu rozpinamy tortownicę. W niewielkiej ilości
śmietanki rozpuszczamy 2 białe czekolady i po uzyskaniu masy polewamy wierzch i boki serników.