Składniki:
150 g herbatników; 50 g masła ekstra;
500 g Twarogu Garwolińskiego półtłustego;
1 łyżeczka aromatu waniliowego; 2 jajka;
90 g cukru pudru; 100 g truskawek;
250 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i lekko ostudzamy. Herbatniki mielimy w blenderze, a następnie
łączymy z płynnym masłem i mieszamy. Otrzymaną masą ciasteczkową wylepiamy dno
silikonowych foremek na muffinki – 1 łyżka masy ciasteczkowej na 1 foremkę.
Twaróg mielimy dwukrotnie, a następnie trzemy go z 80 g cukru pudru, jajkami oraz
aromatem waniliowym. Masą serową wypełniamy przygotowane wcześniej foremki do
muffinek. Pieczemy w temperaturze 165°C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu serniczki
studzimy na kratce kuchennej. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy
z nich szypułki. Ubijamy 250 ml śmietanki 30% z 10 g cukru pudru. Po wystudzeniu
wszystkie serniczki dekorujemy kleksem z ubitej śmietany i truskawkami.