W dniach 26-27 stycznia 2024r. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin zorganizowała konferencję z kontrahentami pn. „Promocja Maślanki Garwolińskiej Naturalnej, Twarogu Garwolińskiego Półtłustego, Twarogu Garwolińskiego Tłustego, Serka Homogenizowanego Waniliowego oraz upowszechnienie wiedzy o tych produktach i systemie jakości, w ramach którego te produkty zostały wytworzone (Jakość Tradycja)”.
Konferencja była jednym z elementów kampanii informacyjno – promocyjnej realizowanej aktualnie przez OSM Garwolin pod hasłem „Rodzina tradycyjnych smaków” dofinansowanej ze środków UE w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Podczas spotkania odbyły się ciekawe wykłady i warsztaty poprowadzone przez specjalistki ds. żywienia człowieka – Panią Magdalenę Jarzynkę – Jędrzejewską oraz Ewę Sypnik – Pogorzelską o tematyce:
- „Jakość Tradycja a produkty OSM Garwolin”
- „Czytamy etykiety”
- „Talerz zdrowia”
- „Poznaj źródła makro i mikroelementów w popularnych i zwyczajowo spożywanych produktach spożywczych”.
Ponadto podczas konferencji odbył się pokaz kulinarny poprowadzony przez profesjonalnego kucharza Pana Marka Rybackiego, który zaprezentował uczestnikom nietuzinkowe możliwości wykorzystania w potrawach Maślanki Garwolińskiej Naturalnej, Twarogu Garwolińskiego Tłustego i Półtłustego oraz Serka Homogenizowanego Waniliowego. W trakcie pokazu wszyscy goście brali również udział w degustacji przygotowanych potraw, do których należały:
- Naleśniki amerykańskie z Serkiem Homogenizowanym Waniliowym OSM Garwolin, syropem klonowym i kompresowanym arbuzem;
- Roladki z cukinii i Twarogu Garwolińskiego półtłustego z suszonymi pomidorami i sosem szczypiorkowym na pasztecie z ciecierzycy;
- Pietruszka i banan w sosie karmelowym na gorąco, grapefruit i lody z Twarogu Garwolińskiego tłustego z ciekłym azotem;
- Koktajl pomidorowo – paprykowy na bazie Maślanki Garwolińskiej Naturalnej.
Wszystkim uczestnikom konferencji jeszcze raz dziękujemy za obecność, a Państwa zapraszamy do obejrzenia krótkiej fotorelacji z wydarzenia.