Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin, z siedzibą w Woli Rębkowskiej, to spółdzielnia z ponad 100-letnią tradycją, której zawsze towarzyszyła wysoka jakość. OSM Garwolin opierała, opiera i będzie opierać swoją działalność na mleku od swoich dostawców. Nasze mleko, nasza technologia i nasi pracownicy, to suma naszego sukcesu rynkowego. W roku 2021 mleko do OSM Garwolin płynęło z niemal tysiąca gospodarstw położonych w zielonych płucach województwa mazowieckiego i lubelskiego. Zaś średni dzienny skup mleka w 2021 roku wyniósł blisko 300 tysięcy litrów. Było to mleko „Wyprodukowane Bez Stosowania GMO”.
Marka produktów OSM Garwolin oceniana jest jako najlepsza z najlepszych. I tak: na Targach Mleko Expo 2011 w Warszawie otrzymała Super Puchar Ministra Rolnictwa za najlepszą markę oraz tytuł Mleczarskiego Producenta XX-lecia Najwyższa Jakość, zajmując tym samym pierwsze miejsce za jakość wyrobów mleczarskich w okresie dwudziestu lat istnienia Targów Mleko Expo. Nagrody na tych Targach, jak i na innych imprezach wystawienniczych na terenie całego kraju świadczą niezbicie o wysokiej jakości i wybornym smaku naszych wyrobów.
Pamiętajmy: OSM Garwolin to lider jakości twarogów, masła, serków, maślanek i mleka świeżego. Produkty OSM Garwolin cechują się prostym składem i naturalnym smakiem. Stanowią dobre źródło białka i witamin. Wytwarzane są z najwyższej jakości mleka zgodnie ze standardami systemu jakości IFS, Kosher, „Jakość Tradycja”, jak również wyróżnione zostały znakiem Poznaj Dobrą Żywność.
Dzisiaj konsumenci poszukują produktów jakościowych, które będą pozytywnie wpływać na ich zdrowie. Zdrowe odżywianie oznacza dobre decyzje zakupowe. Dlatego nie tylko warto, ale też konieczny jest wybór ze sklepowych półek produktów OSM Garwolin. Wszak poza wyjątkowymi walorami smakowymi nasze produkty wyróżnia: najwyższa jakość, prosty skład, bogactwo witamin i mikroelementów tak niezbędnych dla zdrowia każdego człowieka – także dla seniorów, dzieci i młodzieży oraz dla tych, którzy codzienną pracą przyczyniają się do budowy silnej gospodarki nowoczesnej Polski.
Polecamy nasze produkty.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin powstała w 1946 roku, a jej podstawę gospodarczą i ekonomiczną stanowiła Spółdzielnia Mleczarska „Jedność” wraz z zrzeszonymi mniejszymi jednostkami mleczarskimi. Pierwszą siedzibą Spółdzielni był Garwolin. Od tego miasta – od zawsze przyjaznego rolnikom – przejęła ona nazwę.
W pierwszych latach prosperowania siedziba firmy mieściła się w budkach usytuowanych na rynku miejskim. W 1952 roku rozpoczęto budowę nowego zakładu zlokalizowanego w Woli Rębkowskiej, gdzie do dziś mieści się siedziba firmy. Bardzo nowoczesny, jak na tamte czasy, zakład produkcyjny oddano do użytku 25 sierpnia 1956 roku. Od tego momentu na rynku Warszawy i okolic zaczęło być głośno o twarogach z Garwolina, o garwolińskim maśle, o garwolińskim mleku i śmietanie. W 1956 roku zdolność przerobowa zakładu określona została na poziomie 60 tysięcy litrów mleka dziennie.
OSM Garwolin wypracowała bardzo wysoką jakość swoich produktów, w wyniku czego w latach 1962-1966 zdobyła liczne nagrody oraz zezwolenie na znakowanie swoich maseł, twarogów i śmietan znakami krajowej oraz światowej klasy. OSM Garwolin dynamicznie się rozwijała, mimo tego, że niektóre lata były ciężkie dla Spółdzielni z wielu przyczyn – zarówno tych wywołanych przez ustrój polityczny, jak i związanych bezpośrednio z warunkami atmosferycznymi niezwykle istotnymi w branży rolno-spożywczej. Spółdzielnia poprowadziła jednak wiele inwestycji, które pozwoliły na wzbogacenie wyposażenia technologicznego i na jednoczesny dynamiczny wzrost i rozwój przedsiębiorstwa. W każdym roku prosperowania Spółdzielnia wypracowywała ponad 100% planów przy jednoczesnym zachowaniu ciągłości jakości swoich produktów.
We wczesnych latach dziewięćdziesiątych dzięki wzorowemu gospodarzeniu Rady Nadzorczej i Zarządu zaczął się intensywny proces unowocześnienia zakładu produkcyjnego. Wysokie nakłady inwestycyjne zostały racjonalnie wykorzystane. Systematycznie wprowadzano nowe technologie i linie produkcyjne. W 2016 roku uruchomiono nowoczesną proszkownię mleka. Tym samym OSM Garwolin zwiększyła nie tylko moce przerobowe mleka do blisko 500 tysięcy litrów, ale też poprawiła swoją efektywność ekonomiczną.
Prezes Zarządu – mgr inż. Waldemar Paziewski
V-ce Prezes Zarządu ds. Handlu – Barbara Kot
V-ce Prezes Zarządu ds. Technicznych – mgr inż. Robert Kuchnio
Przewodniczący – Tomasz Błachnio
Zastępca – Grzegorz Miętus
Sekretarz – Sławomir Więckowski.
1 | Sitnik Justyna |
2 | Adamiec Krzysztof |
3 | Wróbel Marek |
4 | Baran Piotr |
5 | Błachnio Tomasz |
6 | Chiliński Grzegorz |
7 | Dziubak Maciej |
8 | Dźwigałowski Michał |
9 | Łodyga Marcin |
10 | Górski Dariusz |
11 | Grasiak Bożena |
12 | Gryglas Piotr |
13 | Osica Hanna |
14 | Latuszek Jolanta |
15 | Grzegrzułka Marcin |
16 | Miętus Grzegorz |
17 | Mańkowski Krzysztof |
18 | Sztyber Dariusz |
19 | Warda Marta |
20 | Więckowski Sławomir |
21 | Zawadka Marcin |
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin od lat jest cenionym producentem najwyższej jakości produktów nabiałowych. Wszystkie powstają z wysokiej klasy mleka pochodzącego od lokalnych dostawców z czystych regionów Mazowsza. Każdy z nich jest starannie wytwarzany w procesie nawiązującym do tradycyjnych metod wyrabiania nabiału. Dzięki temu powstają produkty wyróżniające się naturalnym smakiem, których jakość mówi sama za siebie. Mają ceniony przez konsumentów prosty skład, będący obecnie jednym z głównych wyznaczników zdrowego i bezpiecznego produktu oraz cenne składniki odżywcze. Produkty nabiałowe z Garwolina stanowią znakomitą bazę do wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej oraz mogą być inspiracją do tworzenia smakowitych nowoczesnych potraw. O gwarancji najwyższej jakości mleka i przetworów mlecznych wytwarzanych przez OSM Garwolin świadczą posiadane przez Spółdzielnie znaki i certyfikaty.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
GARWOLIN